Maken thema kaart

Navigeer naar de databron "BAG WFS" en open Pand dataset door op de naam te klikken. De panden worden getoond op de kaart. De omhullende van de Pand dataset wordt getoond in de kleur die opgegeven kan worden als eigenschappen. Open het tabblad Eigenschappen en klik op het invoerveld voor kleur. De dialoog om een kleur te kiezen wordt getoond.

Veranderen kleur omhullende

Kies en kleur door te klikken in het kleurenpallet en pas eventueel de transparantie aan. Klik choose om de nieuwe kleur op te kiezen. Klik Opslaan om de wijzing op te slaan. De omhullende wordt getoond in de geselecteerde kleur.

Het is ook mogelijk om een thematische weergave te maken, waarbij de kleur van een feature afhankelijk is van een attribuutwaarde. Hiervoor moet er een nieuwe opmaakstijl gemaakt worden. Navigeer naar de databron "BAG WFS" en open Pand dataset door op de naam te klikken. De panden worden getoond op de kaart. Klik op de knop om een nieuwe opmaakstijl te definiëren:

Opmaakstijl knop

De dialoog om een nieuwe opmaakstijl te definiëren wordt getoond. Geef de nieuwe opmaakstijl de naam "Bouwjaar". De nieuwe opmaakstijl geeft de panden een kleur op basis van het bouwjaar. Het feature type is het feature type van de feature dataset die getoond wordt. Deze hoeft niet veranderd te worden. Klik op Opslaan en een lijst met stijlregels voor de opmaakstijl wordt getoond. Omdat er nog geen stijlregels ingevoerd zijn, is deze lijst nog leeg. Een stijlregel bestaat uit een conditie op basis waarvan rijen geselecteerd worden en opmaakdefinitie(bijv. kleur) die aangeeft met welke opmaak de geometrie op de kaart getoond moet worden. Klik Toevoegen Stijlregel om een nieuwe stijlregel toe te voegen. De dialoog om een nieuwe stijlregel toe te voegen opent.

Definieren stijlregel

Voer "< 1900" als naam in. De stijlregel definiëert met welke opmaak panden van voor 1900 getoond moeten worden. Vink Toevoegen conditie aan aan. De dialoog wordt aangevuld met een sectie om een conditie op te voeren. Klik Toevoegen attribuut. Er wordt een keuzelijst getoond met attributen van het geselecteerde feature type. Selecteer "Bouwjaar" als attribuut. Voer "0" als minimale waarde in en "1900" als maximale waarde. Selecteer rood als opvulkleur, zwart als lijnkleur en 1 als lijndikte. Voer op dezelfde manier de volgende stijlregels toe voor de opmaakstijl:

Stijlregels

Open de Pand dataset en selecteer uit de keuzelijst de stijl "Bouwjaar'. De panden worden op de kaart getoond waarbij de kleur het bouwjaar representeert. Ook wordt de legenda getoond.

Thema bouwjaar

Het is ook mogelijk om het bouwjaar van elk pand als label te tonen. Klik op de knop om een bestaande opmaakstijl te wijzigen:

Edit opmaakstijl

De stijlregels worden getoond. Klik op de naam van de stijlregel op deze te openen. De dialoog om een stijlregel te definiëren wordt getoond. Vink Label Toevoegen aan. Er verschijnt een nieuwe sectie om het label te definiëren. Selecteer "bouwjaar" als attribuut. Selecteer zwart als kleur, monospace als lettertype en 12 als grootte van lettertype.

Toevoegen label

Klik Opslaan om de wijzigingen op te slaan. Voeg ook een label definitie toe aan de overige stijlregels. Open de Pand dataset en selecteer uit de keuzelijst de stijl "Bouwjaar'. De panden worden op de kaart getoond waarbij de kleur het bouwjaar representeert. In elk pand wordt het buwjaar als label getoond.

Tonen van label