Toevoegen databron

Het inlezen van features via een WFS begint met het creëren van een WFS databron. Log aan op GeolinQ en navigeer naar Databronnen. Klik op Toevoegen Databron om een nieuwe databron toe te voegen. Geef de nieuwe databron de naam "BAG WFS", voer een beschrijving in en selecteer "XML DataSource" als databron type.

De WFS databron haalt de features op bij de BAG WFS van PDOK. Deze is te benaderen op de volgende url: http://geodata.nationaalgeoregister.nl/bag/wfs.

Het coördinaat systeem is het coördinaat systeem waarmee de features uitgeserveerd worden. Het coördinaat system is opgegeven in het Capabilities document dat via het GetCapabilities verzoek opgehaald kan worden bij de WFS opgehaald kan worden:

https://geodata.nationaalgeoregister.nl/bag/wfs?request=GetCapabilities

Zoek in het Capabilities document naar de tag <DefaultCRS>. Hierin wordt de EPSG code vermeld.

WFS Capabilities document

Voer het coördinaatsysteem "EPSG:28992" en de URL van de BAG WFS in en laat Genereer Klasse objecten en datasets aangevinkt staan. Klik Opslaan om de databron te creëren.

WFS databron

Wanneer de databron gemaakt wordt, wordt voor elk feature type dat door de WFS geserveerd wordt, een tabel, een klasse definitie en een dataset gegenereerd. Onder het Datasets tabblad worden de gegenereerde datasets getoond. Selecteer onder het Tables tabblad de WFS URL als schema uit de keuzelijst om de gegenereerde tabellen te kunnen zien. Onder het tabblad Klasse Definities worden de gegenereerde klasse definities getoond:

Klasse definities WFS BAG