Datamodel

De waterschappen worden geleverd als Shape bestand. Een Shape bestand wordt ingelezen in een feature dataset. Op feature dataset niveau wordt de metadata opgeslagen (bijv. conform ISO19115). De type klasse van een feature dataset definieert de attributen van de features die in de feature dataset opgeslagen worden.

Om het Shape bestand van de waterschappen in te lezen, moet er eerst een feature type klasse gemaakt worden. De attributen van de feature type klasse zijn de attributen die uit het Shape bestand overgenomen moeten worden. Navigeer naar de ISO19115 databron en open het tabbblad Klasse Definities. Klik Toevoegen Klasse Definitie om een nieuwe klasse definitie toe te voegen. Voer "Waterschap" in als naam voor de nieuwe klasse. Selecteer "GlFeature => GlIndexedFeature => GlGeometryFeature" als bovenliggende klasse en vink Abstracte klasse uit.

Waterschap definitie

Klik Opslaan om de definitie op te slaan. Nu opent de dialoog om attributen toe te voegen. Voeg de volgende attributen toe. Dit is een subset van alle attributen van het in te lezen Shape bestand.

Waterschap attributen

De metadata wordt vastgelegd op het niveau van feature dataset. De attributen van een feature dataset zijn de metadata attributen die bij het inlezen van het Shape bestand ingevoerd moeten worden. De ISO19115 dataset is een abstracte feature dataset definitie met de ISO19115 metadata attributen van het Nederlands profiel. Indien een organisatie dit profiel wil gebruiken of wil uitbreiden met eigen attributen, moet een nieuwe feature dataset definitie gemaakt worden met de abstracte ISO19115 dataset als bovenliggende klasse. De nieuwe feature dataset definitie erft de ISO19115 attributen en indien gewenst kunnen eigen metadata attributen aan de nieuwe feature dataset definitie toegevoegd worden.

Navigeer naar de ISO19115 databron en open het tabblad Klasse Definities. Klik Toevoegen Klasse Definitie om een nieuwe klasse definitie toe te voegen. Voer "ShapeFile" in als naam voor de nieuwe klasse. Selecteer "ISO19115 dataset" als bovenliggende klasse en vink Abstracte klasse uit. Klik Opslaan om de definitie op te slaan.

Shapefile metadata