Definitie van survey

Een survey is een verzameling van soundings. Informatie over aspecten als waar en wanneer een survey uitgevoerd is, door welk schip een survey uitgevoerd is en welke apparatuur gebruikt is, wordt metadata genoemd. Metadata wordt vastgelegd op het niveau van survey. Een survey is een GlPointDataset. Aan de survey klasse moeten attributen toegevoegd worden om de metadata vast te leggen. Om de invoer van metadata te vereenvoudingen is het mogelijk om te werken met keuzelijsten. Een keuzelijst is een administratieve dataset die via een referentie attribuut gekoppeld is aan een metadata attribuut.

Definitie van keuzelijst

Navigeer naar de "Bathymetrie" databron en open het tabblad "Klasse Definities". Maak een entity klasse aan voor het definieren van keuzelijsten. Klik Toevoegen Klasse Definitie. De naam van de klasse is "Waarde". Selecteer GlNamedEntity als bovenliggende klasse. Vink Abstracte klasse uit en sla de definitie op. Een GlNamedEntity heeft per definitie een ID en een Name attribuut. Er hoeven geen extra attributen toegevoegd te worden.

Waarde definitie

De volgende stap is het maken van de klasse definitie voor de keuzelijst met schepen. Navigeer naar tabblad Klasse Definities en klik Toevoegen Klasse Definitie. De naam van de klasse is "Keuzelijst". De bovenliggende klasse is GlEntityDataset. Vink Abstracte klasse uit en sla definitie op. Er hoeven geen extra attributen toegevoegd worden.

Als laatste stap moet de dataset gemaakt worden en moeten de schepen toegevoegd worden aan de keuzelijst. Navigeer naar Datasets en klik Toevoegen Dataset. De naam van de dataset is "Schepen".  Kies "Keuzelijst" als dataset klasse. Keuzelijst is subklasse van GlEntityDataset. Selecteer "Catalog Entity Driver" als Driver en "Waarde" als type klasse. Waarde is subklasse van GlNamedEntity. Sla de dataset op.

Definitie dataset

Nu verschijnt het scherm om rijen toe te voegen. klik op Toevoegen Entiteit om een schip toe te voegen. Klik op Opslaan om rij op te slaan. Voeg een aantal schepen toe.

Schepen

Definitie van metadata

Navigeer naar de "Bathymetrie" databron en open het tabblad "Klasse Definities". Klik Toevoegen Klasse Definitie om de een survey klasse met metadata attributen te definiëren. De naam van de klasse is "Survey". De bovenliggende klasse is GlPointDataset. Vink Abstracte klasse uit en sla de klasse op. Klik vervolgens Toevoegen Attribuut om attribuut toe te voegen. Voeg een verplicht attribuut "Identificatie" toe met attribuuttype GlStringAttribuut. Voeg een verplicht attribuut "Datum" toe met attribuuttype GlDate. Voeg een attribuut "Schip" toe met attribuuttype GlReferenceAttribuut. Na selecteren van GlReferenceAttribute verschijnt er een keuzelijst op de dataset waarheen gerefereerd moet worden, geselecteerd kan worden. Selecteer de dataset "Schepen" en sla de definitie op. Er zijn nu drie metadata attributen gedefinieerd op de survey.

Navigeer naar het tabblad Klasse Definities. Hier worden alle klasses getoond die gemaakt zijn die samen het datamodel vormen voor het beheren van bathymetrische surveys.

Klasses