Publiceren van AHN als WMS

De verschillende AHN datasets kunnen als één WMS gepubliceerd worden. Navigeer naar Services in het hoofdmenu en klik Toevoegen Service om een nieuwe service te definiëren. De dialoog om een nieuwe service te definiëren wordt getoond. Selecteer "WMS" als service type. Geef de service de naam "AHN". Voeg eventueel een beschrijving toe en vink Actief aan. Laat Beveiligd uitgevinkt en sla de service definitie op. Nu wordt het tabblad Lagen geopend. Klik Toevoegen Laag om een laag aan de service toe te voegen. De dialoog om datasets te selecteren die als laag gepubliceerd moeten worden in de WMS wordt getoond. Zoek op Type Klasse "Terreinhoogte" en klik Zoeken. Alle datasets met type klasse "Terreinhoogte" worden getoond in de resultatenlijst.

Ook de AHN puntenwolk wordt geselecteerd. Om deze dataset uit te sluiten van de WMS kan een selectie op metadata attribuut gebruikt worden. Selecteer uit de Dataset Klasse keuzelijst de dataset definitie "AHN  raster bestand" en klik nogmaals Zoeken. Alleen de datasets die op basis van deze metadata gemaakt zijn, worden geselecteerd.

AHN services query

Klik Opslaan om de laag definitie op te slaan. De geselecteerde AHN bestanden zullen als één laag gepubliceerd worden. De laag om de laag definitie vast te leggen verschijnt. Geef de laag de naam "AHN Grid" en voer ook een titel en beschrijving in. Vink Actief aan en klik Opslaan om de laag configuratie op te slaan.

Per laag kunnen meerdere stijlen gepubliceerd worden. Om een stijl aan een laag te koppelen, navigeer naar het tabblad Stijlen in het zoek scherm. Klik Toevoegen Stijl om een stijl toe te voegen. Nu opent de dialoog om een stijl toe te voegen. Geef de stijl de naam "Default" en voer ook een titel en beschrijving in. Vink Actief aan en selecteer "Hoogte" als attribuut dat gebruikt moet worden voor het selecteren van de stijl. De absolute kleurenschallen die via de grootheid gekoppeld zijn aan het geselecteerde attribuut en alle relative kleurenschalen worden getoond in de Stijlen keuzelijst. Kies "Hoogte" als stijl en klik Opslaan om de stijl op te slaan.

AHN stijl definitie

De stijl worden getoond in de lijst met stijlen.

Navigeer in het hoofdmenu naar Services en klik op de service "AHN" in de services lijst. De lijst met lagen van de geselecteerde service wordt getoond. Open het tabblad Service urls en klik Toevoegen Service url om de url van de WMS in toe voeren. Voer bij Host het ip-adres of hostnaam in (bijv. 127.0.0.1, zonder http:// en poortnummer) en bij Pad de naam van de service (bijv. de naam "/AHN"). De naam moet altijd beginnen met /. De service is te benaderen op http://<Host>:<poortnummer>/geolinq-app<Pad>.

AHN service url

Klik Opslaan om de service url op te slaan. De WMS service is nu klaar voor gebruik en kan met een externe applicatie (bijv. QGIS) benaderd worden.

In QGIS moet de WMS eerst bekend gemaakt worden. Klik op icoon WMS/WMTS-laag toevoegen.

QGIS icon Add WMS

De dialoog om een WMS laag toe te voegen opent. Klik op Nieuw om een nieuwe WMS toe te voegen. Voor een naam en de URL van de WMS in en klik OK om de definitie op te slaan. Klik Verbinden om een connectie met de WMS te maken. QGIS haalt het capabilities document op en toont de laag in de dialoog. Open de laag (klik +) om de stijlen van de laag te kunnen zien.

AHN laag definitie in QGS

Selecteer "Default" als stijl die getoond moet worden. Klik Toevoegen en de laag wordt met geselecteerde stijl getoond in de kaart. De stijl met legenda wordt getoond in de lijst met lagen.

AHN in QGIS

Als de laag "AHN Grid" gekozen wordt zonder stijl, dan worden de grenzen van de datasets die samen de laag vormen getoond.

AHN QGIS datasets

De individuele AHN raster datasets worden automatisch samengevoegd en als één laag geserveerd door GeolinQ. Als er een nieuwe dataset iin GeolinQ ngevoerd wordt die aan de zoekcriteria van de service definitie voldoet, wordt deze automatisch meegenomen in de WMS laag.

Importeer het bestand m5_65az1.tif als dataset AHN06 in databron AHN. Select "AHN raster bestand" als dataset klasse en "Terreinhoogte" als type klasse. De naam van de tegel is "65az1". De cel grootte is 5 meter. Het coördinaatsysteem is EPSG:28992 (RD). Als het bestand correct ingelezen is in GeolinQ, verwijder dan in QGIS de laag Default uit het lagen paneel door de Default (AHN) laag te selecteren, de rechtermuisknop te klikken en uit het context menu de optie Verwijderen te selecteren.

Klik opnieuw de icoon WMS/WMTS-laag toevoegen en selecteer de service "AHN" en de laag "Default". Het nieuwe bestand is automatisch aan de WMS laag toegevoegd.

AHN in QGIS met nieuw bestand

QGIS kan hier gedownload worden: https://www.qgis.org/nl/site/forusers/download.html.