Importeren en bekijken van AHN rasters

Navigeer naar databron "AHN" en open tabblad "Datasets". Klik Toevoegen datasets. De dialoog om datasets toe te voegen verschijnt. Voer "AHN002" in als dataset naam en selecteer "AHN raster bestand" als dataset klasse. De metadata attributen Tegel en Cel grootte worden toegevoegd aan de lijst van attributen. Het metadata attribuut Tegel wordt geërft van de bovenliggende dataset klasse "AHN bestand".  Selecteer "Catalog Point Driver" als driver en "Terreinhoogte" als type klasse. De resolutie is "mm". Kies een kleur voor weergave van omhullende. De naam van de tegel is af te leiden uit de bestandsnaam. De naam van de tegel voor bestand m5_65bn1.tif is "65bn1". Vul deze waarde in. De grootte van de raster cel is 5 meter. Vul ook deze waarde in en sla de lege dataset op.

AHN raster import

Nu opent zich een keuzelijst om het bestandsformaat te selecteren. Selecteer "GeoTIFF Formaat". Nu worden overige parameters getoond die voor de import van een GeoTIFF bestand opgegeven moeten worden. Selecteer "Terreinhoogte" als type klasse. De type klasse bepaalt het attribuut van het punt dat ingelezen gaat worden. Kies het bestand "m5_65bn1.tif". Het coördinaatsysteem is "EPSG:28992" (RD). Koppel de eigenschap Band 1 aan het attribuut "Hoogte" van de geselecteerde type klasse Terreinhoogte.

Om de import te starten, klik Opslaan. Het bestand wordt geupload naar de server en vervolgens wordt er een lijst met taken getoond met o.a. de taakstatus. De lijst wordt automatisch ververst. Als de taakstatus Finished is, is de taak succesvol uitgevoerd en is het bestand ingelezen.

Navigeer naar de "AHN" databron en open het tabblad "Datasets". Het geïmporteerde bestand is toegevoegd aan de lijst van datasets. Klik op de naam van de dataset om de puntenwolk te tonen op de kaart. De kaart dialoog wordt geopend en de omhullende wordt getoond in opgegeven kleur. Om het hoogtebeeld te visualiseren moet eerst het te visualiseren attribuut worden gekozen. Selecteer "Hoogte" uit de Selecteer attribuut keuzelijst. Nu wordt er een keuzelijst toegevoegd die de kleurenschalen bevat die voor het geselecteerde attribuut beschikbaar zijn. Dit zijn alle relatieve kleurenschalen en de absolute kleurenschalen die via de grootheid aan het attribuut gekoppeld zijn. Selecteer de kleurenschaal "Hoogte". Nu wordt de terreinhoogte getoond op de kaart.

AHN preview raster

Zoom in tot het meest gedetailleerde niveau om vast te stellen dat het hier een rasterbestand betreft en geen puntenwolk. Op het meest gedetailleerde niveau worden de rastercellen getoond en bestaan er geen individuele punten.

AHN raster zoom in

Voer op dezelfde manier de volgende bestanden in. In alle gevallen in de cel grootte 5 meter.:

• AHN003: m5_65bz1.tif
  • AHN004: m5_65an2.tif
  • AHN005: m5_65az2.tif

Ga naar databron "AHN". Uiteindelijk moeten de volgende vijf AHN datasets ingelezen zijn:

AHN datasets